Billiga fisken blir helgens lyxmiddag

 

Extrapris på rödspättafilé i dag och herrejösses vad god den blev, ugnsbakad med smör och vitt vin!
Dessutom: vilken harmonisk mättnad man känner efter en fiskmåltid, rena lyckan. Ta mitt såsrecept!

Fina filéer av rödspätta är härligt mjälla och smakrika. Så här blev de till en lördagsmiddag som fick smaklökarna och hela kroppen att sjunga:

Ta två hyfsat stora filéer per person, salta lätt och rulla eller vik ihop dem med en klick smör inuti.

Lägg dem tätt i en ugnsform, häll på en deciliter torrt vitt vin och hyvla över lite mer smör. Täck med folie och ställ i ugnen på 225 grader.

Förbered såsen medan fisken står i ugnen: häll 2 dl crème fraîche och 1 dl grädde i en kastrull eller sauteuse. Tillsätt ½ fiskbuljongtärning och 1-2 msk riven eller finhackad hårdost (västerbotten, emmentaler eller liknande). Sjud såsen, som ska vara tjock innan man tillsätter mer vätska.

När fisken är klar, efter c:a 15 minuter (låt den inte stå för länge, överkokt fisk är hemskt!), häller du av vätskan från formen ner i såsen. Håll fisken varm medan du smakar upp såsen med pressad citron och lite finmald vitpeppar. Vispa. Är den för tjock nu, så tillsätt lite vatten. När den har lagom konsistens rör du ner 2 msk finklippt dill. Ge den ett snabbt uppkok.

Lägg upp fisken på tallrik, häll över såsen och servera med kokt mandelpotatis. I kväll kompletterade jag också med lite färska räkor (som inte får koka en enda minut, då blir de sega), men det är faktiskt inte alls nödvändigt. 

Den som vill dricker förstås ett gott vitt vin till.

Man tröttnar aldrig på fisk, och vad lätt det är att laga!

Lammracks med chevrégratinerad potatis

Provade att göra chèvregratinerad potatis och det kan jag rekommendera. Brynte skivor av mandelpotatis, hällde på grädde och smulade ner rejält med chèvre. Hällde över alltsammans i en ugnsform och gratinerade tills färgen var fin.

Lammracksen går bra att bara steka i panna till rosa innerfärg, Kanske med en kvist timjan eller rosmarin. Men glöm inte att koka ur stekpannan efteråt med en liten skvätt rödvin och en klick smör. Det blir en sky som är så smakrik att man vill äta den med sked.

God tonfiskröra till årets första rosé

Ibland måste även den mest hängivne matlagare få vara lite bekväm. Och något lättare än den här fräscha tonfiskröran får men leta efter! I dag var jag helgtröttare än vanligt. Och inte fanns det så värst mycket i det annars rätt så välfyllda kylskåpet.

Men sånt är en kul utmaning! Så fram med en burk tonfisk, en påse sallad, lök, ägg och majonnäs – och det blev hur gott som helst!

Tonfiskröra kan ingen misslyckas med. Här är ett recept:

-1 burk tonfisk i vatten

-1 1/2 msk finhackad rödlök

-2 msk majonnäs

-1 msk crème fraiche

-Salt, peppar och några droppar pressad citron

Det är grunden. Sen blir det ännu godare om man tillsätter några ytterst finhackade gröna oliver, ett finhackat hårdkokt ägg och en finhackad tomat.

Blanda runt och servera på salladsbädd eller toast.

Och nu när våren gör entré är det inte fel att plocka fram ett välkylt rosévin till den här fräscha rätten!