Veckans vinälskare – Peter Harryson

När njuter du mest av ett glas vin?
– Alltid, gärna med goda vänner!

Har du något favoritställe där du helst avnjuter ett glas vin?
– Hemma, vid vårt köksbord.

Är det rött, vitt eller rosé som gäller?
– Det beror på omständigheterna, men jag har oftast druckit fantastiska röda viner!

Vad tycker du är den godaste maten att dricka vin till?
– Skaldjur!

När var det första gången du smakade vin och vad tyckte du om det
– Jag var 14 år och var mest intresserad av ”yrsla”.

Om du får välja ett rött , vitt och ett rosévin som du gillar att dricka, vilka är det?
–Ett rött är ”Au bon air” Kalifornisk Pinot Noir, vitt blir det en Mersault och Rosé är det något från Sicilien.

Hur använder du vin när du lagar mat?
– Gärna i såser!

Vad är det mest oväntade du sett vin användas till i matväg?
– Första gången jag såg en italiensk farfar hälla rödvin och strösocker över jordgubbar. Fantastiskt gott!

Veckans vinälskare – Sven Ekberg

Sven Ekberg är en matälskande radio- och TV-journalist. Han var tidigare programledare och producent för radioprogrammet Meny i P1 och njuter gärna av ett glas rödvin, men gubbarna kräver dock lite sötma.

 

 

När njuter du mest av ett glas vin?
Tillsammans med goda vänner och god mat. Vin leder också till goda samtal runt bordet.

Har du något favoritställe där  du helst avnjuter ett glas vin?
– Vid köksbordet eller på krogen spelar ingen  roll. Den här tiden, ljumma sommarkvällar, flyttar jag gärna ut i trädgården eller till stranden tillsammans  med solmogna jordgubbar, som fått dra i balsamvinäger med lite strösocker på toppen. Till jordgubbarna ska det porla och  bubbla i glasen. Föredrar en väl kyld Prosecco framför den dyrare och torrare champagnen. De söta gubbarna kräver lite sötma.  Det är sådana kvällar som änglarna sjunger.

Är det rött, vitt eller rosé som gäller?
Det är i första hand maten som får avgöra vinvalet, men också miljön och årstiden. Ett glas sval rosé passar utmärkt till fisken en vacker sommardag, medan jag föredrar lite tyngre rödviner när höstmörkret och de första snöflingorna faller.

Vad tycker du är den godaste maten att dricka vin till?
Till fisk och skaldjur. Dock inte till kräftor, som enligt Albert Engström,” kräva dessa drycker ”, det vill säga öl och snaps. Lammstek, fågel och mustiga viltgrytor kräver däremot goda röda viner.

När var det första gången du smakade vin och vad tyckte du om det?
Har vaga minnen från en skidresa med buss till Österrike på 60-talet då vi drack alldeles  för mycket Villafranca, , ett sliskigt sött vin från Katalonien i Spanien, i pappmuggar. Det dröjde många år innan jag vågade testa vin igen. Då hade såväl vinet som jag mognat .

Om du får välja ett rött , vitt och ett rosévin som du gillar att dricka, vilka är det.
Återigen är det maten som styr mina val av vin. Jag är förtjust i vita viner från  Sydafrika exempelvis KWV Chenin Blanc, Muscat d Alexandria. Tycker också om sammetsmjuka Riojaviner med lite vaniljton som Marques de Riscal gran reserva. Utbudet av roséviner har ju exploderat under senare år, somrar. En ny favorit är Les Fumees Blanches Rose från Frankrike. Gott, prisvärt och passar både till mat och prat.

Hur använder du vin när du lagar mat?
– Självklart vitt vin till exempelvis kokta blåmusslor, Moules marinieres, eller en krämig risotto. Lika självklart med en rejäl skvätt mustigt rödvin i höstens älggryta med bacon och svamp.

Vad är det mest oväntade du sett vin användas till i matväg?
Rödvin till  kroppkakor med lingonsylt var oväntat och inte en helt lyckad kombo.

Veckans vinälskare – Lena Adelsohn Liljeroth

Lena Adelsohn Liljeroth är inte bara tidigare kultur- och idrottsminister utan också vinälskare. Och hon uppskattar gärna ett glas rött till viltköttet, men att ha vin i sorbet är väldigt oväntat.

 

 

När njuter du mest av ett glas vin?
– Tillsammans med mat. Om jag ska dricka ett glas utan att äta väljer jag helst champagne och gärna Pol Roger. Nu är ju denna sprudlande njutning inte heller ”syndigt dyr” som den ansågs vara förr.

 

Har du något favoritställe där du helst avnjuter ett glas vin?
– Ett riktigt bra vin ska drickas inomhus, annars går mycket av smaken och aromen förlorad. Men ett glas rosé eller champagne i solen är svårslaget.

 

Är det rött, vitt eller Rosé som gäller?
– Vitt vin tål jag tyvärr inte så bra och jag säger verkligen tyvärr för det finns så många goda vita viner. Däremot dricker jag gärna rött, även till fisk, och det erbjuds nu ofta även på bättre krogar. Rosé är en underbar sommardryck om den inte är för söt.

 

Vad tycker du är den godaste maten att dricka vin till?
– Husmanskost går bort, där passar vatten eller öl bäst, men vilt kött – som älg, rådjur, hjort, ren – kräver nästan ett glas gott rödvin. Vilt kött känns dessutom mer ”rätt” för mig än farmat.

 

 När var första gången du smakade vin och vad tyckte du om det?
– Jösses, det var ju i samband med första tonårsfyllan. Tror vi drack Parador. Det dröjde dessutom länge innan vi fick ekonomi att dricka riktigt bra viner, så idag dricker jag mindre men dyrare och godare.

 

Om du får välja ett vitt, ett rött och ett Rosé som du gillar att dricka, vilka är det?
– Rött – Marqués de Murrieta Gran Reserva. Vitt – Tokay Pinot Gris Bestheim. Roséviner finns många att välja bland.

 

Hur använder du vin när du lagar mat?
– Jag brukar spara skvättar i frysen och använda i såser till viltkött eller pastasås gjord på älgfärs.

 

Vad är det mest oväntade du sett vin användas till i matväg?
– Sorbet!!