Ekologiska viner – det goda alternativet

 

De senaste åren har allt fler börjat välja ekologiska viner och det är inte så underligt. Idag är det ekologiska utbudet stort hos systembolaget och det finns massvis med goda ekologiska viner att välja bland här på Vinliv. Men varför ska man välja ekologiskt?

Ekologiska viner har en hel del krav på sig och för att märkas som ekologiskt måste vinet vara certifierat av en oberoende aktör. Tack vara dessa krav är ekologiska viner fria från bekämpningsmedel och innehåller lägre halter processhjälpmedel och konserveringsmedel.

För att bekämpa skadedjur och ogräs började man under mitten av 1900-talet använda olika kemiska bekämpningsmedel. Problemet med dessa mot de traditionella bekämpningsmedlen är att de tränger in i druvorna och därför finns det rester kvar i i vinet efter tillverkningen. I ekologiska viner är dock sådana medel förbjudna och du får ett vin helt utan några rester av kemikalier.

I den ekologiska vinodlingen har man också ersatt konstgödsel med naturgödsel och väljer att använda ogräset som gödning. Man utnyttjar rätt och slätt naturens egna bekämningsmedel.

2012 ökade också kraven på de ekologiska vinerna. Man får inte använda sig av lika mycket tillsatser i tillverkningen och mängden konserveringsmedel måste också vara lägre än i vanliga viner.

 

Här nedan hittar du några goda ekologiska alternativ!

Valpolicella – dalen med vinkällare

Djupa dalar, böjliga kullar och inte minst vinet kännetecknar Valpolicella i norra Italien. Namnets ursprung tros komma från latinet och ska betyda  “Dalen med vinkällare”och just vinproduktionen har en lång historia i området. Under 1900-talet så utvecklade man i Valpolicella en speciell framställningsmetod som gav ett unikt vin fylld med smaker; Ripasson.

För att skapa ett Ripassovin används ett vanligt Valpolicellavin. I vinet tillsätter man sedan torkade druvor från Amoarone-produktionen och på så sätt startar ytterligare en jäsning.  Den andra jäsningen gör att vinet drar åt sig smakerna från de torkade druvorna, vilket ger ett smakrikt, runt och torrt vin. Det finns flera olika Ripasson, Ripasso Superiore är det vinet som sedan lagras i minst ett år vilket ger en lägre syra och högre alkoholhalt.

I området används vanligen druvorna Corvina, Rondinella, Corvinone eller Molinara för att göra viner. Corvinadruvan som kommer från just Venetoregionen där Valpolicella ligger är en essentiell del av vinproduktionen i området. Druvan används dock sällan ensam i vin utan kombineras med andra druvor. Där druvorna Rondinella, Corvinone och Molinara är vanligast förekommande i såväl Amaronevinet som Ripasson.

Gott att äta till:

Ripasso Superiore passar bäst till mat som framhäver sötman i vinet. Njut till pasta, pizza och grillade kötträtter med smakrika tillbehör. Passar även utmärkt till lagrade ostar som Parmigiano Reggiano.